جایزه اولین دوره ادبی استاد محمد قهرمان اعطا شد

جایزه اولین دوره ادبی استاد محمد قهرمان اعطا شد كنكور هنر: مشهد- جایزه اولین دوره ادبی استاد محمد قهرمان، غزلسرای برجسته معاصر خراسان در سبك هندی، روز دوشنبه به ؛سعید شفیعیون؛ مصحح تذكره ؛نفایس المآثر؛ اثر علاء الدوله كامی قزوینی اعطا شد.


به گزارش كنكور هنر به نقل از ایرنا برنده این جایزه در آیینی كه به این مناسبت در دانشكده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار داشت: نفایس المآثر بعنوان یك تذكره ادبی یا زندگینامه شعرا و ادیبان در ردیف 6 تذكره اصیل و قدیمی زبان فارسی است.
دكتر سعید شفیعیون اضافه كرد: تذكره های قدیم و شناخته شده ای مثل تذكره 'هفت اقلیم' و نظائرش از این تذكره بهره برده اند اما متاسفانه حتی یك بار هم اشاره ای به نویسنده آن یعنی 'علاء الدوله كامی قزوینی' و اثرش نكرده اند.
وی ادامه داد: مجمع الشعرای جهانگیری اثر 'قاطعی هروی' هم شرح زندگی تمام شاعرانی كه علاءالدوله با آنها در قزوین زندگی كرده و در نفایس المآثر ذكر كرده را آورده است ولی یك بیت اضافه تر از شاهدان این تذكره نیاورده است.
این عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان اظهار داشت: تنها 46 شاعر در این اثر معرفی شده اند كه در هیچ جای دیگری به آنها اشاره نشده است و این غربت كتاب تذكره نفایس المآثر تا زمانی كه فخرالزمانی در تذكره میخانه به این اثر اشاره نمود، ادامه داشت.
شفیعیون اضافه كرد: نویسنده نفایس المآثر با وجود همه زحماتی كه در دوره خود كشید قدر ندید، او پسر یحیای مورخ و از خاندان سادات حسنی قزوین و البته اهل سنت بود كه سرانجام این خاندان از ایران به هند كوچیده و در دربار هند صاحب مناصب مهمی شدند.
وی ادامه داد: این كتاب فقط تذكره نیست بلكه تذكره - تاریخ است یعنی هم دغدغه معرفی شعرای عصر خویش را دارد و هم این كه تاریخ بابریان و صفویان است و مولف نگاه مورخانه ای داشته و اطلاعات اصیل و دقیقی را عرضه می كند كه می تواند مورد رجوع خیلی از پژوهندگان برای شعر این دوره و حتی تاریخ دوره بابریان و صفویان باشد.
رئیس كتابخانه مركزی دانشگاه اصفهان اظهار داشت: نباید از خاطر برد كه جایزه ادبی استاد محمد قهرمان محوری اصلی دارد كه آن ترویج سبك هندی در ادبیات فارسی و تحقیقات انجام شده در مورد این سبك ادبی و بزرگداشت ادیب بزرگ و وزینی چون استاد قهرمان است.
شفیعیون اضافه كرد: همه محققان این حوزه بزرگ شده سفره استادانی چون استادان مرحوم گلچین معانی و قهرمان هستند و هیچ كس نیست كه در مورد سبك هندی در ادبیات فارسی كار و تحقیق كرده باشد و از دسترنج و زحمت بی توقع و بی ادعای اینان بهره نبرده باشد.
وی ادامه داد: یقینا كار بر روی شعرای مشهور و درجه یك و پرطرفدار لذت و شهرت زیادی به دنبال دارد ولی استاد قهرمان با شوق و انگیزه ای مثال زدنی و بی توقع، دیوان شاعرانی را تصحیح كرد كه شاید حتی شعرشان برای استادان مشهور و جا افتاده ادبیات هم شناخته شده نبود.
شفیعیون اضافه كرد: بدون شك مجاهدات استاد قهرمان و تلاشهای محققانه وی خلاهای بسیاری را پر كرده و حلقه های مفقوده تاریخ ادبیات ما را به دست داد و همچنان به چنین تحقیقاتی نیاز داریم.
دبیر اولین دوره جایزه ادبی محمد قهرمان هم در این مراسم اظهار داشت: در 26 اردیبهشت ماه 1396 فراخوان اولین دوره جایزه ادبی استاد محمد قهرمان اعلام و تا فروردین 1397، 20 اثر به دبیرخانه این جشنواره ارسال شد كه 14 اثر شایسته راهیابی به بخش داوری تشخیص داده شدند.
دكتر سلمان ساكت اضافه كرد: هیات داوران این جایزه دكتر محمدجعفر یاحقی، دكتر محمود فتوحی، دكتر راشد محصل، دكتر سلمان ساكت، پروفسور ریكاردو زیبولی از ایتالیا و پروفسور چنداشكر از هندوستان بودند كه داوران خارجی با استفاده از رایانامه در تماس بودند و البته همه امور زیر سایه نام و مشورتهای استاد دكتر شفیعی كدكنی انجام شد.
وی ادامه داد: ژانرهای تحقیقاتی این جایزه، كتابها، رساله ها و رساله های مقاطع تحصیلات تكمیلی در حوزه های ادبیات دوره صفوی و سبك هندی بود و در سال نخست جایزه تمام آثاری كه در سه سال منتهی به اردیبهشت 97 انتشار یافته بود مورد بررسی قرار گرفت و سرانجام از بین این 14 اثر، تصحیح تذكره نفایس المآثر انتخاب|شد.
عضو هیات علمی دانشكده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد اظهار داشت: این دانشكده تنها به واسطه استادان ارجمند و گرانقدرش نیست كه نامی بلند یافته بلكه استاد محمد قهرمان، كارمند و سپس رئیس كتابخانه این دانشكده بود و این كارمند كتابخانه به تنهایی به اندازه دهها عضو هیات علمی و استاد دانشگاه در فضای ادبی و پژوهشی كشور اثرگذار بود و در واقع به همراه مرحوم گلچین معانی پرچمدار سبك هندی در دوران معاصر بودند.
ساكت اضافه كرد: با وجود استادانی چون آقای دكتر فتوحی این پرچم همچنان در دانشكده ادبیات دانشگاه فردوسی دراهتزاز است و امید است كه این دانشكده یكی از پایگاههای محكم و مستحكم ادبیات صفوی در كشور باشد و جایزه ادبی استاد محمد قهرمان یكی از خدمات ارزشمند آن بزرگوار و خانواده ایشان است كه بستر را برای تداوم این پرچمداری فراهم نموده است.
استاد محمد قهرمان متولد ۱۳۰۸ تربت حیدریه و متوفی در 1392، شاعر، مصحح، پژوهشگر و ادیب خراسانی است كه بخصوص به سبك هندی و شعر و ادبیات دوره صفویه علاقه خاصی داشت و خود از غزلسرایان بنام سبك هندی بود.
وی همینطور اشعار بسیاری به زبان و لهجه محلی تربت حیدریه سرود كه در رتبه بندی شعر بومی ایران عنوان نخست را به خود مختص كرده است.
1922/5132


1397/03/02
20:40:39
5.0 / 5
5015
تگهای خبر: پژوهش , دانشكده , دانشگاه , رمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۲
کنکور دکترای هنر
phdhonar.ir - تمام حقوق برای كنكور هنر محفوظ است

كنكور هنر

کنکور دکترای هنر