در نشست جایگاه قانون اساسی در پاسداری از زبان فارسی مطرح شد

کدخدایی: شورای نگهبان پاسدار زبان فارسی با ابزار قانون است

کدخدایی: شورای نگهبان پاسدار زبان فارسی با ابزار قانون است به گزارش کنکور هنر، رئیس پژوهشکده شورای نگهبان اظهار داشت: شورای نگهبان بعنوان صیانت کننده و نگهبان قانون اساسی همانطور که موظف است مصوبات مجلس شورای اسلامی را با سایر اصول قانون اساسی تطبیق دهد و مغایرت احتمالی را اعلام نماید، باید آن مصوبات را با اصل ۱۵ قانون اساسی که در ارتباط با زبان فارسی است هم تطبیق دهد.


به گزارش کنکور هنر به نقل از پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان، عباسعلی کدخدایی عضو حقوقدان شورای نگهبان و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در نشست «جایگاه قانون اساسی در پاسداری از زبان فارسی» که در سرای اصلی اهل قلم (کوشک کتاب) سی و چهارمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران و به مناسبت روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی و پاسداشت زبان فارسی برگزار شد، عنوان کرد: زبان فارسی از گذشته های دور گنجینه هویت ملی و بستری برای انتقال مفاهیم دینی، معارفی و فرهنگی در اقصی نقاط کشور بوده است.
وی تصریح کرد: سبب افتخار فارسی زبانان است که این زبان در جغرافیای ایران محصور نشده و به سرزمین های دیگر هم سفر کرده است؛ زبان فارسی در شبه جزیره هند و چین و هرجایی که نامی از ایران بوده، نقش اساسی و اصلی داشته است.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان در ادامه به مأموریت این شورا در پاسداشت زبان و ادبیات فارسی اشاره نمود و بیان داشت: آن چه به ما مربوط است، صیانت از زبان فارسی با ابزار حقوق و قانون است.
وی افزود: تدوین کنندگان قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در اصل پانزدهم این قانون ضمن تعیین زبان و خط مشترک ایرانیان، مقرر کردند که تمامی متون و اسناد رسمی باید به زبان فارسی باشد.
دکتر کدخدایی عنوان کرد: شورای نگهبان بعنوان صیانت کننده و نگهبان قانون اساسی همانطور که موظف است مصوبات مجلس شورای اسلامی را با سایر اصول قانون اساسی تطبیق دهد و مغایرت احتمالی را اعلام نماید، باید آن مصوبات را با اصل ۱۵ قانون اساسی که در ارتباط با زبان فارسی است هم تطبیق دهد.
وی در این رابطه اعلام نمود: از سال ۱۳۶۰ حدود ۹۰ مصوبه مجلس شورای اسلامی به علت استفاده از واژگان و خط غیرفارسی و مغایرت با اصل ۱۵ قانون اساسی، با ایراد شورای نگهبان روبرو و به مجلس شورای اسلامی ارجاع داده شده است.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام همینطور اظهار داشت: برای واژه سازی و ایجاد معادل های فارسی واژگان غیرفارسی که کشورها و جوامع دیگر هم با این مورد مواجهند، باید اقدامات جدی و اساسی صورت گیرد که خوشبختانه کارهای خوبی در فرهنگستان زبان و ادب فارسی صورت گرفته است.
این عضو هیات علمی دانشگاه تهران در قسمت دیگری از صحبت هایش به هجوم دشمن در مبحث زبان اشاره نمود و نوع هجوم را هم «انبوه» و «خوشه ای» دانست و اظهار داشت: باید با دقت با هجوم دشمن در مبحث زبان و ادبیات فارسی مقابله نمود.
وی از وضعیت زبان های «فنی» و «پزشکی» در ایران هم ابراز تاسف کرد و بیان داشت: رشته ها و متون فنی و پزشکی بیشتر از سایر علوم با این هجوم روبرو هستند. مسؤلان وزارت خانه های علوم و بهداشت باید اقدامات جدی برای فارسی سازی متون فنی و پزشکی انجام بدهند. رسانه ها همچون صدا و سیما و مسؤلان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم باید در پاسداشت زبان فارسی تلاش بیشتری انجام دهند؛ هرچند تابحال اقدامات خوبی صورت گرفته است.
دکتر کدخدایی در انتها صحبت هایش با اشاره به اینکه برای ترویج و آموزش زبان فارسی باید کارهای جدی انجام بگیرد، ابراز کرد که اگر همه این اقدامات در کنار هم صورت بگیرد، می توانیم امیدوار باشیم زبان فارسی که تابحال و با گذشت هزار سال مقاومت کرده و در سرتاسر عالم درخشیده، همچنان بدرخشد و بستری برای انتقال مفاهیم فرهنگی، معارفی و دینی باشد.
گفتنی است؛ در انتها این نشست که «علی محمد مودب» شاعر و نویسنده هم حضور داشت، توسط دکتر کدخدایی از دکتر «امید جلوداریان» خبرنگار و کارشناس صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران که در پاسداشت زبان و ادبیات فارسی فعالیت دارد و گزارش های خبری گوناگونی تولید کرده است، با اهدای لوح سپاسی قدردانی گردید.



1402/02/26
14:22:03
5.0 / 5
338
تگهای خبر: آموزش , پژوهش , دانشگاه , ساز
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۱
کنکور دکترای هنر
phdhonar.ir - تمام حقوق برای كنكور هنر محفوظ است

كنكور هنر

کنکور دکترای هنر