علی محمدنیاکان، تا آرامگاه ابدی بدرقه شد

علی محمدنیاکان، تا آرامگاه ابدی بدرقه شد به گزارش کنکور هنر، ایلام امروز مردم ایلام و اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه بزرگمردی را تا خانه ابدی در قطعه هنرمندان بهشت رضای ایلام بدرقه کردند که آموزگار ادب و معلم فروتنی بود، مردی که به خواندن و خوب خواندن عشق می ورزید و عاشق دانایی بود.


آری «علی محمدنیاکان» مدیری فرهنگی که هم رایزنی فرهنگی را در خارج از کشور را تجربه کرده بود و هم در مدیریت فرهنگ و هنر استان، کارشناسی دقیق و چیره دست بود و عاشقانه برای مردمش دل می سوزاند، بعد از سالهای طولانی خادمی فرهنگ و هنر، امروز چهره در نقاب خاک کشید.
دکتر «بهروز سپیدنامه»، شاعر، نویسنده و عضو هیئت علمی دانشگاه ایلام در این مراسم اظهار نمود: اگر ایلام را در سطح کشور نام اور می بینیم و مورد احترم هنرمندان و اندیشمندان است، وامدار سرمایه های فرهنگی استان است، کسانی که در راه انباشت فرهنگی استان تلاشهای ماندگاری داشته اند.
وی اظهار داشت: یکی از این چهره ها شادروان «علی محمدنیاکان» است کسی که ما همه امروز هر کدام به شکلی گوشه ای از خصوصیت های آن بزرگمرد را روایت می نماییم، کسی که تحصیلات دانشگاهی را در زمینه های فنی طی کرد و جز نخستین تحصیلکردگان استان است و در زمینه های فرهنگ، هنر و سیاست دارای جایگاهی بزرگ بود و در خارج از کشور، در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منشاء اثر بود و در مقطعی که مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بود تلاشهای ماندگاری داشت.
این نویسنده ایلامی افزود: کسانی که با شادروان محمدنیاکان کار کرده اند او را فردی متخلق به مکارم اخلاق و فروتنی می شناسند، وی چیزی برای خود نمی خواست و با فروتنی و خاکساری برای عرصه فرهنگ و هنر کار می کرد و به دنبال اعتلای این حوزه بود.
سپیدنامه خاطرنشان کرد: ایشان دارای تعهد کاری بود و کارها را سرسری انجام نمی داد و ویراستاری چیره دست و دغدغه مند و پژوهشگری توانا بود.
وی با اعلان اینکه دانشنامه فرهیختگان استان ایلام که تابحال خلأیی برای استان محسوس می شد۴ جلد آن با همت ایشان چاپ شده و جلد پنجم آن به چاپ خواهد رسید.
عضو هیئت علمی دانشگاه ایلام تصریح کرد: وی شخصیتی جامع الاطراف، پدری مهربان، همسری فداکار، رفیقی دلسوز و مدیری توانا بود و در دوران مدیریت با همکاران خود عقد اخوت بسته بود و توانست در زمینه نسل سازی توان خویش را به کار گرفت و هیچ چیزی برای خود نمی خواست. در خارج از استان هم دغدغه ی استان داشت که در اخرین تماسی که با ایشان داشتم این دغدغه را از صدای مهربانش دریافت کردم.
زنده یاد علی محمدنیاکان، مدیرکل اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ایلام روز چهارشنبه ۷تیر بعد از تحمل یک دوره بیماری فوت کرد.

علی محمدنیاکان، سال ۱۳۳۶ در قسمت مرکزی شهرستان ایلام متولد شد. مقطع تحصیلی ابتدایی تا سال پنجم را در روستای زردآلوآباد میشخاص و مدرسه‌ی صالح آباد مهران به پایان رساند. بعد از آن، سال۱۳۴۷ به ایلام آمد و کلاس ششم را در دبستان ۲۵ شهریور و دوره‌ی متوسطه را در دبیرستان پهلوی ایلام گذرانید. وی، سال های ۱۳۵۵ تا ۱۳۵۷ خدمت نظام وظیفه را انجام داد.
سال ۱۳۵۹ برای ادامه تحصیل به هندوستان رفت و در دانشکده‌ی فیزیک دانشگاه اسلامی علی گر هند پذیرش شد و اواخر سال ۱۳۶۲ مدرک کارشناسی را از دانشگاه مذکور دریافت کرد. محمدنیاکان، پایان سال ۱۳۶۲ ضمن همکاری با رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در دهلی نو، مسئولیت انتشار ماهنامه‌ی «راه اسلام» را به عهده داشت.
وی، اواخر زمستان سال ۱۳۶۳ به ایران بازگشت و در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی استخدام شد. بین سالهای۱۳۶۴ و ۱۳۶۵ با هدف انجام مأموریتهای فرهنگی، به اتفاق همکاران چند سفر کوتاه به کشورهای هند، سری لانکا، بنگلادش، تایلند و پاکستان داشت و از سال ۱۳۶۵ تا انتهای سال ۱۳۶۸ با حکم وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی بعنوان مروج فرهنگی، در رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در پاکستان فعالیت کرد. انتشار منظم «ماهنامه‌ی وحدت اسلامی» و درج دهها یادداشت و مقاله‌ی فرهنگی در نشریات سراسری و ایالتی پاکستان، بخشی از فعالیت های علی محمدنیاکان را تشکیل می داد.
محمدنیاکان، سال ۱۳۶۹ تصمیم به ادامه تحصیل گرفت؛ چون مسؤلان وقت با مرخصی تحصیلی وی موافقت نکردند، از خدمت در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی استعفا داد و در دانشکده‌ی علوم دانشگاه قائد اعظم اسلام آباد پاکستان مشغول به تحصیل شد و سال ۱۳۷۰ مدرک کارشناسی ارشد علوم الکترونیک را از دانشگاه مذکور دریافت کرد. البته، با نظر مساعد مسؤلان، هم زمان با ادامه تحصیل، انتشارماهنامه‌ی «وحدت اسلامی» را تداوم بخشید و تا خرداد ۱۳۷۱ بعنوان مسئول بخش تحقیقات و انتشارات با رایزنی فرهنگی همکاری کرد.
محمدنیاکان، تابستان همان سال به ایران مراجعت کرد و به دانشگاه ایلام پیوست و تا پاییز سال ۱۳۷۲در دانشگاه تدریس کرد. او علاوه بر تدریس، در دریافت مجوز و انتشار نشریه‌ی داخلی دانشگاه فعال بود و با همکاری مهندس کامران طاهرپور و مهندس عامر خیری اولین شماره‌ی «مجله‌ی دانش» را منتشر نمودند.
محمدنیاکان، باز با انگیزه‌ی ادامه تحصیل، پایان سال ۱۳۷۲ به پاکستان رفت و در مقطع دکترای الکترونیک دانشگاه قائد اعظم اسلام آباد ثبت نام کرد. همزمان، به سبب تجربه و آشنایی با محیط، در خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران مشغول فعالیت شد. متأسفانه بعد از سه ماه حضور در راول پندی و درخواست ویزای اقامت، مسؤلان ذیربط با ضبط پاسپورت وعدم صدور ویزا، عملاً امکان ادامه تحصیل را از وی سلب کردند؛ ولی، با انگیزه‌ی بیشتر فعالیت های فرهنگی را پی گرفت و پژوهشهای میدانی زیادی از قبیل: بررسی کتابخانه‌ی ملی پاکستان؛ وضعیت زن در پاکستان؛ ماه محرم و سوگواری شیعیان در پاکستان؛ زکات، جمع آوری، ارزیابی و هزینه‌ی آن در پاکستان؛ فرقه گرایی در پاکستان؛ موزه‌ی لاهور در پاکستان؛ بررسی کتب دینی در نظام آموزشی پاکستان؛ بررسی وضعیت دانشگاههای پاکستان؛ ذوالفقار علی بوتو و مسئله‌ی قادیانی ها؛ شورای ایدئولوژی پاکستان و دایره‌ی فعالیت آن؛ و...، را انجام داد و به مسؤلان وقت ارائه کرد.
وی، سال ۱۳۷۴ در کنار فعالیت های فرهنگی، دیپلم زبان انگلیسی را از مؤسسه‌ی ملی زبانهای نوین اسلام آباد دریافت کرد.
محمدنیاکان، از ۱۳۷۵ با درخواست رایزن فرهنگی وقت ازمسئول خانه فرهنگ در راول پندی، به بخش تحقیقات و انتشارات رایرنی فرهنگی دراسلام آباد منتقل شد و علاوه بر انتشار مجله‌ی اردو زبان وحدت اسلامی، با مجله‌ی فارسی زبان «دانش» ارگان رسمی مرکز تحقیقات زبان فارسی ایران و پاکستان همکاری کرد. عضویت درکمیته های اجرایی هفت همایش، انجام بیشتر از ده طرح تحقیقاتی مانند: پاکستان در آئینه‌ی تاریخ؛ تهیه و تدوین شناسنامه‌ی ۲۰۰تن ازپاسداران زبان فارسی درپاکستان؛ تاریخ قلعه‌ی روهتاس درا یالت پنجاب؛ بررسی وضعیت کودکان درپاکستان؛ سرگذشت عمران خان؛ تاریخچه‌ی وهابیت در شبه قاره؛ شکل گیری فرقه‌ی بریلویه درشبه قاره‌ی هند و...، و ترجمه‌ی دوکتاب «زبان وگویشهای محلیمردم شمال پاکستان»(برای خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در پیشاور) و « راهنمای دانشگاههای پاکستان» بخش دیگری از فعالیت های وی در رایزنی فرهنگی بود. سرانجام، نداشتن ویزای اقامت و تهدید نیروهای امنیتی اسلام آباد عرصه‌ی فعالیت را بر او تنگ کرد. درنتیجه، مسؤلان سفارت، مرداد ماه ۱۳۷۶ از مسیر قانونی زمینه‌ی مراجعت وی به کشور را فراهم آوردند.

فعالیت های مرحوم محمدنیاکان

اجرایی
➖ کارشناس فرهنگی اداره کل نمایندگی های فرهنگی در خارج «وزارت. ف. ا. ا»(۱۳۶۳ـ۱۳۶۵)؛
ـ➖ مروج فرهنگی ج. ا. ایران در پاکستان(۱۳۶۵ــ ۱۳۶۸)؛
➖ کارشناس مسئول دفتر هماهنگی امور استان ها «وزارت فرهنگ »(۱۳۷۶ــ ۱۳۸۲)؛
➖ کارشناس مسئول انتصابات وترفیعات اداره کل اموراداری «وزارت ف. ا. ا»(۱۳۸۲ــ ۱۳۸۳)؛
➖ رئیس اداره امور کارکنان اداره کل اموراداری «وزارت فرهنگ»(۱۳۸۳ــ ۱۳۸۴)؛
➖ مشاور رئیس و مدیرکل حوزه‌ی ریاست سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران(۱۳۸۴ــ ۱۳۸۵)؛
➖ رئیس اداره امور کارکنان اداره کل امور اداری «وزارت ف. ا. ا«(۱۳۸۵)؛
➖ سرپرست اداره کل اموراداری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی(۱۳۸۵)؛
➖ معاون اداره کل اموراداری«وزارت فرهنگ»(۱۳۸۶)؛
➖ رئیس گروه نظارت و ارزیابی دفتر مدیریت راهبردی فرهنگ وهنر» وزارت فرهنگ (۱۳۸۷)؛
➖ معاون اداری ومالی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ایلام(۱۳۸۸ــ ۱۳۹۱)؛
➖ مدیرکل فرهنگ وارشاد اسلامی استان ایلام (۱۳۹۳ــ ۱۳۹۶)؛
آموزشی
➖ تدریس درمقطع کارشناسی دانشگاه ایلام (۱۳۷۱ ــ ۱۳۷۲)؛
➖ تدریس در مقطع کاردانی دانشگاه جامع علمی کاربردی «۴۳»، تهران(۱۳۸۶ــ ۱۳۸۷)؛
➖ تدریس در مقطع کارشناسی دانشگاه پیام نور شهرری، تهران (۱۳۸۲ ــ ۱۳۸۳)؛
➖ تدریس در مطع کارشناسی مؤسسه‌ی آموزش عالی باختر، ایلام (۱۳۸۸ــ ۱۳۹۱)؛
➖ تدریس در مقطع کاردانی آموزشکده‌ی فنی وابسته به دانشگاه آزاد ایلام (۱۳۹۲ــ ۱۳۹۳)؛
➖ تدریس در مقطع کاردانی دانشگاه جامع علمی کاربردی«۱»، ایلام (۱۳۹۲ــ ۱۳۹۳)؛
➖ تدریس در مقطع کارشناسی مؤسسه‌ی آموزش عالی باختر، ایلام(۱۳۹۲ــ ۱۳۹۳)؛
مطبوعاتی
➖ مدیر داخلی ماهنامه‌ی راه اسلام، رایزنی فرهنگی ج. ا. ایران در دهلی نو(۱۳۶۲ ــ ۱۳۶۳)؛
➖ سردبیر ماهنامه‌ی وحدت اسلامی، رایزنی فرهنگی ج. ا. ایران ـ پاکستان(۱۳۶۵ــ ۱۳۶۸)؛
➖ مدیر داخلی خبرنامه شورای گسترش زبان فارسی در خارج از کشور(۱۳۷۸ ـ ۱۳۸۲)؛
➖ سردبیر فصلنامه‌ی علمی ـ ترویجی فرهنگ ایلام (۱۳۸۸ ــ۱۳۹۰)؛
➖ معاون سردبیر و ویراستار فصلنامه‌ی علمی
➖ ترویجی فرهنگ ایلام(۱۳۹۰ ــ ۱۳۹۲)؛
➖ ارزیاب اولیه‌ی مقالات فصلنامه‌ی علمی ــ ترویجی فرهنگ ایلام (۱۳۸۸ ــ۱۳۹۲)؛
➖ مدیر مسئول فصلنامه‌ی علمی ــ ترویجی فرهنگ ایلام (۱۳۹۳ــ ۱۳۹۶).
➖ همکاری با نشریه فرهنگ تحول مرکزنوسازی وتحول اداری « وزارت فرهنگ» (۱۳۸۱ ــ ۱۳۸۴)؛
➖ همکاری با نشریه مهرورزان بسیج وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی (۱۳۷۷ ــ ۱۳۸۲)؛
➖ همکاری با نشریه‌ی همکاران معاونت اداری مالی وزارت (۱۳۸۲ ــ ۱۳۸۴)؛
➖ همکاری با نهادکتابخانه های عمومی کشور «بررسی، ارزیابی و انتخاب کتاب» (۱۳۸۲ ــ ۱۳۸۵)؛
➖ همکاری با مؤسسه‌ی خانه کتاب، تهران (۱۳۷۹ ـ ۱۳۸۳)؛
➖ همکاری با فصلنامه‌ی علمی ــ تخصصی مطالعات ایلام شناسی (۱۳۹۵ ـ تاکنون)؛

پژوهشی

➖ نگارش ۳۱ مقاله‌ی فرهنگی در نشریات اردو و انگلیسی زبان پاکستان (۱۳۶۶ــ ۱۳۶۸)؛
➖ تهیه وتدوین شناسنامه‌ی فرهنگی ۲۶ استان کشور، تهران (۱۳۷۷ــ ۱۳۷۸)؛
➖ نقد و بررسی دهها گزارش فرهنگی ادارات کل فرهنگ و... استانها(۱۳۷۶ ـ ۱۳۸۲)؛
➖ تدوین اهم فعالیت های اداره کل اموراداری وزارت«۱۳۷۶ ــ ۱۳۸۳» (۱۳۸۳)؛
➖ انتشار شش مقاله‌ی علمی ــ ترویجی در نشریات معتبر داخلی (۱۳۸۸ ــ ۱۳۹۰){سه مقاله مشترک}؛
➖ انتشار ۱۲ مقاله علمی ــ تخصصی درنشریات داخلی (۱۳۸۵ــ ۱۳۸۷)؛
➖ ارایه‌ی ۵ مقاله‌ی علمی ــ پژوهشی درهمایشهای ملی (۱۳۸۹ ــ ۱۳۹۰){سه مقاله مشترک}؛
➖ نگارش ۸ یادداشت علمی برای فصلنامه‌ی فرهنگ ایلام (۱۳۸۸ــ ۱۳۹۲)؛
➖ انتشار ۱۵ یادداشت و مقاله‌ی فرهنگی در هفته نامه ها و سایت عصر ایلام (۱۳۹۱ــ ۱۳۹۳)؛
کتاب ها:
_تحولات نشرکشور دردهه‌ی ۱۳۷۰، تهران: انتشارات وزارت ارشاد(۱۳۸۰){اثرمشترک}؛
➖ همکاری با کمیته‌ی تدوین کتاب فعالیت های معاونت اداری و مالی وزارت (۱۳۸۳)؛
➖ تجلی خدا و توحید در اندیشه‌ی رضوی «مجموعه مقالات»، قم: انتشارات حکیم(۱۳۹۰)؛
➖ فضیلت حجاب و نتایج بدحجابی، ایلام: انتشارات زانا(۱۳۹۱)؛
➖ ویرایش و نقش ویراستار در پویایی محتوای یک اثر، ایلام: انتشارات زاگرو(۱۳۹۲)؛
➖ دانشنامه آثار و مفاخر فرهنگی استان ایلام، دفتر اول (۱۳۹۹){اثرمشترک}؛
➖ دانشنامه آثار ومفاخر فرهنگی استان ایلام، دفتر دوم (۱۴۰۰){اثرمشترک}؛
➖ دانشنامه آثار ومفاخر فرهنگی استان ایلام، دفترسوم (آماده‌ی چاپ){اثرمشترک}؛
➖ تحولات فرهنگ و هنر استان در چهاردهه‌ی گذشته (آماده‌ی چاپ){اثرمشترک}




منبع:

1402/04/10
10:11:59
5.0 / 5
582
تگهای خبر: آموزش , اجرا , پژوهش , تحصیل
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۲
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

کنکور دکترای هنر
phdhonar.ir - تمام حقوق برای كنكور هنر محفوظ است

كنكور هنر

کنکور دکترای هنر

با کنکور هنر، دکترای هنر را به حقیقت تبدیل کنید! راهنمای طلایی دکترای هنر!